Home Klumme Gennemsigtig it-anvendelse i det offentlige
Gennemsigtig it-anvendelse i det offentlige PDF Udskriv Email
Skrevet af Bo Møller   

Nu er sommeren ved at falde på held, og jeg må med skam tilstå at jeg ikke helt har formået at følge de daglige nyheder.

Det betyder jo ikke at der ikke er sket ting i Danmark og ude i den store verden.

Der er specielt en ting jeg mener det er værd at kaste sin opmærksomhed på, specielt når man som jeg har en baggrund i centralforvaltningen.

Det drejer sig om tiltag som sker i USA, hvor centralforvaltningen nu vil have mere overblik og gennemsigtighed i forbindelse med de offentlige IT udgifter og -projekter.

Dorte Toft har skrevet et indlæg på sin blog hvor hun taler om "røde øre", du kan finde det her, og John Gøtze har også skrevet om det her.

Det de begge skriver om er det web-sted som hedder IT Dashboard eller USAspending, du finder det her.

Jeg er - og har altid været - tilhænger af åbenhed og gennemsigtighed, og er derfor langt hen ad vejen enig i hvad Dorte og John har skrevet, men er ikke helt så skeptisk, jeg tror ikke det står helt så skidt til.

Der er rigtig mange mennesker der gør et kæmpe stykke arbejde for at få mest ud muligt ud af de skattekroner som bliver afleveret til det offentlige, de vil gøre det så godt som muligt, og de vil gøre det hurtigst muligt.

Problemet er blot, at der som i alle andre store organisationer er to som får den samme gode ide, og det derfor kan resultere i dobbeltarbejde, eller to der får to gode ideer som trækker i modsat retning.

Jeg tror der er tanker og tiltag i gang som vil gøre koordinering og prioritering af offentlige IT projekter mere tydelig. Et  af de gode tiltag som jeg har noteret mig der er sket hen over sommeren er, at centraladministrationen har udnævnt en "Chef Architect" i Finanaministeriet, nyheden er publiceret her. Det lyder som en større opgave, for samtidigt med at udnævnelsen offentliggøres, bliver der også annonceret en "blogging pause" ;-)

Vi må så se om det bliver chef arkitektens opgave "kun" at lave portefølgestyring eller enterprise arkitektur og i det hele taget hvordan Finansministeriet sammen med Videnskabsministeriet vil forholde sig til dette. 

Det bliver også interessandt at se om det bliver chefarkitektens opgave at tilvejebringe de oplysninger om IT udgifterne i det offentlige Danmark så de bliver publiceret som i USA.

Jeg er sikker på en ting, røde ører eller ej, kejseren HAR tøj på, det kan så godt være det er varmt uld undertøj som kan bruges vinteren over, men så vil hav til foråret have noget mere han kan tage på.

Til slut et godt råd herfra: Jeg tror ikke der er noget alternativ til den åbenhed som er undervejs i den offentlige administration i USA, så mit råd vil være at få taget fat på opgaven så hurtigt som muligt, lad være med at komme opgaven i en politisk syltekrukke, lad os få lavet en pragmatisk model som passer os nu, også få lavet klare aftaler om hvilke forbedringer og faser der skal komme fremover.

 
This site is powered by Joomla!; with Joomla templates from SG